Millaiset asiat vaikuttavat rakennuksen sisäilmaan, millaisia haittoja sisäilmaongelmista yleensä tulee ja miten tällaisia ongelmia voidaan mahdollisuuksien mukaan ehkäistä?
Yleensä rakennuksen sisäilman laatu on hyvä, kun ilma tuntuu raikkaalta eikä tiloissa esiinny voimakkaita hajuja. Harmittavan usein tilanne ei kuitenkaan ole aivan tällainen.
Rakennusten sisäilmaongelmia aiheuttavat tyypillisesti kosteus- ja mikrobivauriot rakenteissa sekä ilmanvaihdon puutteellisuus ja riskiratkaisut, kuten alipaineinen ilmanvaihto. Alipaineinen ilmanvaihto tuo epäpuhtauksia sisäilmaan siten, että puutteellisen tuloilman vuoksi ilmaa tulee sisälle rakennuksen rakenteiden läpi. Lisäksi esimerkiksi eristeiden mineraalivillakuidut sekä muovimatoista tai lastulevyistä aiheutuvat materiaalipäästöt tuovat ilmaan epäpuhtauksia, jotka ilmenevät ilman tunkkaisuutena, hajuina ja pahimmillaan erilaisina terveysoireina. Kaikista suurin merkitys on juuri mikrobiperäisillä altisteilla eli käytännössä kosteuden myötä talon rakenteisiin pesiytyneellä homeella, joka tuottaa sisäilmaan hajua ja terveyshaittoja aiheuttavia myrkkyjä.
Materiaalipäästöissä taas on kyse ns. VOC-yhdisteistä, jotka aiheuttavat pääasiassa voimakkaita hajuja. Esimerkiksi pinnoitetuista muovimatoista ja vanhoista lastulevyistä saattaa irrota sisäilmaan epämiellyttävää hajua, ja myös erityisesti vanhoissa taloissa esiintyvä ”mummolan haju” on oma altisteensa. Lisäksi erilaiset pölyt rakenteista ja koteloista ovat sisäilman laatua heikentäviä tekijöitä. Suurin osa ammattilaisille vastaan tulevista rakennuskohteiden sisäilmaongelmista sijoittuukin juuri näiden aiheuttajien haarukkaan.
Rakennusten sisäilmaan päätyvät altisteet aiheuttavat useita erilaisia konkreettisia haittoja, joista ikävimpinä tiedämme ihmisten fyysiset terveysoireet.
Jos ihmisellä on voimakasta altistumistaustaa tai allergiaa, normaalisti pienetkin haitat, kuten VOC-yhdisteet, rakenteiden pölyt tai allergeenit voivat aiheuttaa ikäviä oireita. Huonoon sisäilman laatuun liittyviä oireita ovat esimerkiksi ylähengitystieoireet, päänsärky sekä ärsytysoireet silmissä, limakalvoilla ja iholla. Asiaa kannattaa selvittää tarkemmin, jos rakennukseen liittyvää oireilua esiintyy vähintään kerran viikossa.
Työpaikoilla huonolaatuinen ilma voi aiheuttaa työntekijöiden sairaslomien lisääntymistä sekä työkyvyn ja -tehon heikentymistä. Myös pelko sairastumisesta saattaa kuormittaa hyvinkin paljon henkisellä tasolla jokapäiväistä arkea. Työnantajan näkökulmasta sisäilman laadun hyvänä pitämiselle on taloudelliset ja hyvinvoinnilliset perusteet, ja kiinteistön omistajan näkökulmasta hyvä sisäilma edesauttaa vuokralaisten tyytyväisyyttä ja pitkäaikaisia vuokrasopimuksia.
Jos rakennuksessa työskentelevillä tai muuten siellä aikaa viettävillä ihmisillä esiintyy sisäilmaongelmille tyypillistä oireilua, on tärkeä selvittää oireilun syyt tarvittavien toimenpiteiden määrittämiseksi. Ennen korjauksia tarvitaan näkemys rakenteiden, tekniikan ja sisäilman kunnosta sekä laadusta. Lisäksi oireilun syynä voi olla henkilökohtainen herkkyys, kuten esimerkiksi erilaiset allergiat, ja nekin on hyvä kartoittaa ennen konkreettisia toimenpiteitä.
Pääryhmittäin sisäilmaa parantavia ja erilaisia ongelmia ratkaisevia toimenpiteitä ovat
Korjaustoimenpiteiden jälkeen on tärkeää seurata oireilun muutosta. Jotkut vaikutukset näkyvät välittömästi, kun taas toiset näkyvät vasta kuukausien kuluttua. Jos vaikutukset eivät näy puolen vuoden kuluttua, jotain olennaista on jäänyt tekemättä ja syyt täytyy selvittää ja korjata.
Millaisia toimenpiteitä kiinteistön omistaja tai voi tehdä hyvän sisäilman ylläpitämiseksi?
050 386 9194
info(@)isec.fi
Kääpätie 3, 90820 Oulu